“Казанлъшката гробницаостава една от най-култовите забележителности у нас, защото дава изключително

...
“Казанлъшката гробницаостава една от най-култовите забележителности у нас, защото дава изключително
Коментари Харесай

Казанлъшката гробница съхранява изключително ценна информация

“Казанлъшката гробница " остава една от най-култовите забележителности у нас, тъй като дава извънредно скъпа информация за един народ живял по нашите земи години обратно. Това сподели заместник-директорът на Исторически музей " Искра " -  Казанлък Радослав Петков в рубриката  " Туризмът на фокус “  на  Радио " Фокус “

“Казанлъшката гробница ",  трябва да бъде непокътната за генерации напред в бъдещето, тъй като информацията, която има в оборудването, и метода, по който е направено, са извънредно скъпи както за нас, по този начин и за целия свят, тъй като приказваме за народ, който сега не съществува в рамките на нашата земя, на планетата ни “, сподели още той. 

По думите му “Долината на тракийските владетели " е място, в което туристите могат да се допрян извънредно до тайнствата на тракийската просвета - изключително до тези, свързани с погребалните им ритуали.  

" Нашата котловина е осеяна с тракийски некрополи в античния интервал, в които хората могат да посетят, да прегледат и да се допрян до тракийската просвета, до метода, до градежите, които са правили, ритуалите, които са правили, предметите, които са употребявали включително “, изясни Радослав Петков.  

" В Долината са правени изследвания и обходи още доста от дълго време, в интервала към средата на ХХ век, в които значително са регистрирани към 1500 могилни уреди, могилни диги. Проучени са през годините към 300-350 могилни диги и в тях са открити 12 гробищни уреди. В по-голямата си част, естествено те се намират в региона на град Шипка, които са “Голяма Косматка ", “Голяма Арсеналка ", “Хелвеция ", “Грифони ", “Шушманец ", “Оструша ",  " Сарфова могила " и още доста други “, описа той. 

Радослав Петков уточни, че от тях отворени и социализирани за посещаване обекти са “Голяма Косматка ", “Хелвеция ", “Грифони ", “Шушманец ", като сега завършва плана по социализацията, консервация и реституция на “Оструша ".  

" Естествено най-големият ракетоносител е откритата през 1944 година “Казанлъшка тракийска гробница ", която е първият монумент на България за ЮНЕСКО, влиза през 1979 година под егидата на ЮНЕСКО. Едно прелестно оборудване, в което хората могат да се допрян до гениалността на античния художник, да получат информация за погребалните ритуали, борбите, които траките са имали, метода и облеклата, които са обличали, оръжията, които са употребявали. Просто гробницата е изрисувана по неповторим метод и е непокътната по неповторим метод. Естествено сега те ще посетят копието, защото оригиналът би трябвало да бъде непокътнат за генерации напред “, описа още заместник-директорът на ИМ " Искра “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР